Omgivning

1930-1950

Karta från 1952

BKK-omg52

1937 låg kanotområdet borta vid Aborreberg strax  hitom bäcken. Där byggde man kanotskjul och en liten stugby med tältstugor. Strax intill låg Afrika-gänget som gillade kanadensarepaddling och man hade även monterat små motorer på dem. Det var ett musikaliskt gäng som sjöng och spelade banjo och gitarr.

Lite mer väster ut kom Slipen, där man reparerade och nitade pråmar, som sedan blev Lindöbadet.

Lite längre mot Lindö vid Bråviksvägen fanns en vassrugge med sankmark som kanotklubben hyrde från 1940 av Norrköpings kommun. Efter massor av arbete blev så småningom 1945 den nya kanothallen klar.

Om man fortsätter mer väster kommer man till Flyghangaren och Dahlbergs kiosk. Bredvid hade ”Fisk-Olle” sina bryggor och ovanför ligger Lindö Resturang.

Borta vid Stora bryggan ligger Apotekarnas  runda kiosk och där fanns också en bensinförsäljning.(hyrdes en tid av Inga-Lill Carlsson/Tunessons farföräldrar)

NSS segelklubb hade en stor byggnad vid sjöstranden och längre bort låg Älvudden där många har startat på 500m-banan mot Stora Bryggan.

Pampusbadet var lyxbadet med inträde 25 öre för att få bada. NSK segelklubb med sin fina festplats där vi ofta dansade på lördagarna. Längs bort låg sedan NVSS segelklubb som också hade en fin dansbana.

BKK-omgflyg

Flygfoto från omkring 1928. (Norrköpings stadsarkiv)

BKK-omgslipen

Slipen som senare blev Lindöbadet.

BKK-omgstorabryggan

Stora-Bryggan med Apotekarnas kiosk i dungen och BP-macken vid bryggans början.

Det var liksom här allting hände
Hit kom båtar av alla slag,
köpte olja och vykort sände,
kanske retades med oss ett tag.

Här kunde man sola och bada
och klättra runt bryggans borg.
I blåbyxor, bruna och glada,
vi kom med matsäckskorg

Nej, det går ej att nånsin beskriva
Stora Bryggan och sommaren där.
Att i båtarna klänga och kliva
eller bråka med den man höll kär

Utdrag ur: Stora Bryggan i min bardoms Lindö på 1940-talet av Inger Frifeldt

BKK.omgNSS

Klubbstugan för Norrköpings Segelsällskap. Den låg vid stranden ca 200m nordväst från Stora Bryggan (Bidevindsvägen)

BKK-omgpampusbad

Pampusbadet med fina badhytter och en bastu. Piren och sandstranden är det enda som finns kvar idag vid Lindökanalens öppning.

BKK-omgpampusv

Pampusvägen i rikting mot Dahlbergs kiosk och vassen vid "Fisk-Olles" bryggor. Längre bort vänster i bilden ligger kanotklubben vid den mer sanka delen av viken.

BKK-omgpampuabad2

Badhuset var uppfört vid det gamla Pampusbadet och revs 1942. I bakgrunden syns Hanholmen. Mannen på bilden är Olof Edmans farfar. Virket till badhuset kom från det stora badhuset som stod på pålar i sjön vid slutet av Skogsängsvägen (Medvindsgatan) i seklets början.